יום המודעות הבינלאומי להתעללות והזנחה בקרב אזרחים ותיקים

לרגל יום המודעות הבינלאומי להתעללות והזנחה בקרב אזרחים ותיקים, שחל ב-15 ביוני, גם אנחנו לוקחות חלק בהירתמות הכללית בחברה להעלאת המודעות לתופעה, להיקפה הגדל ולדרכים בהן ניתן למנוע אותה- בדגש על התנדבות כמובן.

    מהי התעללות והזנחה בקרב אזרחים ותיקים

    התעללות והזנחה בקרב אזרחים ותיקים יכולה לבוא לידי ביטוי בצורות שונות, בהן התעללות פיזית, רגשית, מינית או כלכלית וכן הזנחה מכוונת והפרת זכויות. היא עשויה להתבצע על ידי המעגל הקרוב של האזרחים הוותיקים כגון בני משפחה, שכנים או מטפלים וכן על ידי עובדים במוסדות לגיל השלישי וגופים מסחריים (במקרה של פגיעה כלכלית). זוהי בעיה כלל עולמית ומיליוני אזרחים ותיקים ברחבי העולם נפגעים ממנה, ומההשלכות שלה (לעתים קרובות ההשפעות של פגיעות אלו הן לטווח ארוך, והן הופכות את האדם שנפגע לפגיע ובודד ומשפיעות לרעה על מצבו הפיזי והנפשי).

     

    המצב בישראל

    גם בישראל, ניתן לראות שתופעת ההתעללות וההזנחה בקרב אזרחים ותיקים נפוצה ואף גדלה משנה לשנה. מנתוני היחידה למניעת התעללות והזנחה במשרד הרווחה והביטחון החברתי לשנת 2022 ניתן לראות עליה של כ-23% במספר הפגיעות המתוארות בהשוואה לשנת 2021. קשה לעמוד את היקף התופעה באופן מדויק- בשנת 2022 העבירה היחידה 272 דיווחים ותלונות למשטרה, אולם, ידוע כי אזרחים ותיקים רבים מסתירים את היותם נתונים להתעללות והזנחה ולא מדווחים על כך, מחוסר מודעות, בושה או פחד. זו עוד סיבה לחשיבות הרבה של היום הזה- הוא נותן לאזרחים הוותיקים את המקום להרגיש שהם לא לבד- רבים כמוהם נפגעו ויש להם לאן לפנות.

     

    איך אנחנו כמנהלי ומנהלות התנדבות יכולות לקדם את הנושא?

    • דבר ראשון- להעלות את המודעות- אפשר להקדיש כמה דקות בפגישה עם המתנדבים כדי לספר על היום הזה ועל החשיבות שלו.
    • לשתף ברשתות החברתיות מידע על הנושא (אפשר לשתף מידע מהרשת או ליצור בעצמכם את התוכן עם הקשר ספציפי לפעילות הארגון במידה ויש).
    • להעביר למתנדבים פעילות מיוחדת על היום הזה, זה יכול להיות באמצעות הרצאה או סדנה בנושא, פגישה עם איש/אשת מקצוע שפעילים בתחום, פעילות משותפת לבניית קמפיין להעלאת המודעות לנושא (סיעור מוחות, חלוקת תפקידים והרמת הקמפיין) או כל רעיון יצירתי שיש לכם/ן!
    • אפשר להציע למתנדבים שלכם לקחת חלק בהתנדבות חד פעמית שקשורה במניעת התעללות והזנחה בקרב אזרחים ותיקים דרך ארגון אחר.
    • אפשר לפנות לארגונים שפעילים בתחום ולהציע להם לשתף פעולה באופן כלשהו שקשור לתחום הפעילות של הארגון שלכם או למיומנויות שיש למתנדבים שלכם להציע (לדוגמא שיתוף תכנים, סיוע בקידום אתר אינטרנט או בדיגיטל וכו’).

     

    דוגמא להתנדבות בתחום- תוכנית מעו”ת-

    ממש בימים אלו, פועלת בכמה רשויות מקומיות בארץ, ובשיתוף פעולה בין משרד הרווחה, קרן תובענות ייצוגיות והמועצה הישראלית להתנדבות (אנחנו😊) תוכנית ייחודית שנקראת “תוכנית מעו”ת”- מניעת עושק אזרחים וותיקים. במסגרת התוכנית מגובשת ברשות קבוצה של אזרחים ואזרחיות וותיקים שעוברים הכשרה ייעודית ואחריה יוצאים לפעילות שטח כ”שגרירים”- בהעלאת המודעות והדרכה להתנהגות נכונה בתחומי הצרכנות והפיננסיים, ייעוץ, הסברה וסיוע במצבי משבר עבור אזרחים ותיקים בקהילות שלהם שנקלעו לתופעות הונאה ועושק. זו דוגמא לתוכנית מבוססת התנדבות שבה אזרחים ותיקים רוכשים מיומנות ומסייעים לקבוצת השווים שלהם בקהילה להתמודד עם אחת מהתופעות של התעללות באזרחים ותיקים- התעללות כלכלית (הונאה ועושק). הם שגרירים של הנושא יום יום, ואחד מערוצי הפעולה הבולטים שלהם הוא העלאת המודעות לתופעה ולהתמודדות איתה- שזו גם המטרה המרכזית של היום הזה.

     

    עוד מידע חשוב בנושא

    • במרכז מידע רעות תמצאו מידע על סימנים לזיהוי הזנחה של קשישים.
    • בקריה הרפואית רמב”ם תוכלו למצוא עוד מידע על סוגי התעללות וסימנים לזיהוי, חוקים ונהלים, מחקרים אקדמאיים וקישורים שימושיים, דרכים לשמירה על כבודם של האזרחים הוותיקים וגם סיפורים אישיים (אלו חומרים שימושיים גם אם אתם/ן מתכננים להכין פעילות בנושא).
    • באתר “כל זכות” תוכלו למצוא מידע מורחב בנושא ורשימה של גורמים ממשלתיים וארגוני סיוע שפועלים בתחום מניעת התעללות והזנחה בקרב אזרחים ותיקים. במידה ואתם/ן מעוניינים להתנדב בארגון כלשהו בתחום- תוכלו למצוא באתר לינקים לארגונים רלוונטיים.
    • למציאת מקום התנדבות בתחום תוכלו להיעזר גם במנועי החיפוש השונים, קישורים באתר שלנו.
    • וכמובן, אם יש לכם קשר לאזרחים ותיקים שאתם פוגשים על בסיס קבוע, בין אם בני משפחה, שכנים, או שאולי אפילו אתם כבר מתנדבים עם אזרחים ותיקים בתחום כלשהו- נסו להיות ערניים וקשובים, ואם אתם חושדים שהם חווים סוג כלשהו של התעללות או הזנחה, כמובן העבירו הלאה- למחלקה לשירותים חברתיים או למשטרה.
    דילוג לתוכן