מה זה בעצם אומר גיוון והכלה בתוכניות התנדבות?
גיוון- תוכנית התנדבות שמקדמת שילוב מתנדבים מרקעים, זהויות, תפיסות והשקפות שונות, שמגיעים מכל הקבוצות באוכלוסייה.
הכלה- תוכנית התנדבות שמקדמת תרבות של שייכות, כבוד והעצמה, שבה כל המתנדבים מרגישים מוערכים, נתמכים ומעורבים.
באופן טבעי, אין סיבה שארגונים לא ירצו ליישם הכלה וגיוון בתוכניות ההתנדבות שלהם. הגורם העיקרי שבדרך כלל מהווה חסם בנושא הוא חוסר מודעות ליתרונות של גיוון והכלה ולמה זה בעצם כולל, לצד תפיסה שיש להשקיע (כסף והכשרה) רבות כדי להכיל מתנדבים מרקעים שונים. בקטע הבא ננסה “לנפץ את הסטיגמה הזו” ברוח הנושא 😊
היתרונות של יישום תוכנית התנדבות מגוונת ומכילה עבור הארגון (ולא רק) הם עצומים! הנה כמה מהם:
- מייצר סביבת עבודה פתוחה, עשירה ושוויונית יותר.
- מעודד יצירתיות וחדשנות באמצעות הרעיונות והדעות המגוונות של המתנדבים.
- המתנדבים יכולים לשמש שגרירים בקהילות שלהם ולספק גישה למאגר מתנדבים חדש.
- מסייע להגיע ליותר קהילות ומוטבים ולהתאים להם את שירותי הארגון על ידי שיקוף והבנת הצרכים שלהם בעזרת מתנדבים מרקעים דומים.
- מוסיף מגוון רחב של נקודות מבט, גישות, מיומנויות ויכולות שמעשירות את תהליכי העבודה והעשייה של הארגון.
- מסייע בשימור מתנדבים- כאשר המתנדבים מרגישים בנוח פיזית ונפשית, יש סיכוי גבוה יותר שהם ירצו להישאר.
- יכול להקנות לארגון זכאות למקורות מימון רחבים יותר.
- יכול ליצור לארגון תדמית חיובית ומכילה יותר.
ביישום תוכנית התנדבות מגוונת ומכילה יש כמובן גם יתרונות עבור המתנדבים עצמם (כמו הזדמנות ליצירת קשרים חברתיים, תחושת שייכות, גישה למיומנויות, ביסוס תחושת ערך עצמי ומסוגלות ועוד) ועבור הקהילה כולה (כמו איחוד הקהילה, גישור בין אוכלוסיות, ניפוץ סטיגמות ועוד)
מה זה בעצם אומר מבחינת ניהול התנדבות?
עקרונות מרכזיים שחשוב לשים עליהם דגש בנושא של גיוון והכלה בתוכניות התנדבות:
- התאמה אישית- ביצוע התאמות לקליטת המתנדבים ממגוון רקעים וזהויות ויצירת סביבת התנדבות מסבירת פנים עבור כלל המתנדבים. חשוב לבצע התאמות במידת הצורך גם להכשרה ולתהליך המעקב והתמיכה במתנדבים במהלך ההתנדבות.
- ביסוס קשר אישי (עם המתנדבים והאוכלוסיות השונות בקהילה)- תקשורת רציפה מול המתנדבים שמבטיחה שילוב מוצלח שלהם בארגון, לצד תהליך ביסוס קשרים ובניית אמון עם אוכלוסיות מגוונות תוך הבעת עניין במצוקותיהם, רעיונותיהם ודעותיהם.
- מוכנות ארגונית- פיתוח אסטרטגיה, קביעת מטרות ויעדים, שילוב קודים אתיים של איסור אפליה, שיתוף מקבלי ההחלטות בארגון וקבלת תמיכה אידיאולוגית ופיננסית. חשוב לשים דגש על אימוץ אמצעים טכנולוגיים או אחרים כדי להנגיש את ההתנדבות.
- פיתוח תחושת מסוגלות עצמית- זיהוי ותכנון אמצעים להקלת החסמים של הקבוצות השונות בהשתלבות בתוכנית ההתנדבות, הכרה בתרומת המתנדבים ויצירת תחושת שייכות.
- ניפוץ סטיגמות- העלאת המודעות לנושא ממקום סובלני ומכיל והבטחת שוויון הזדמנויות בהתנדבות.
זה אולי נשמע כמו תהליכים מורכבים שדורשים השקעה רבה של זמן ומשאבים, אבל זה לא חייב להיות ככה! זכרו שאפילו המחוות הכי קטנות של הכלה וקבלת האחר יכולות לעשות שינוי גדול! מסבירה את זה יפה אמבר קברל בהרצאת הטד שלה Three steps to better connect with your fellow humans (ומדגישה את זה ממש בדקות האחרונות שלה) גיוון והכלה לא חייבים להיות “מחווה היסטורית” בומבסטית ויקרה, זה יכול לבוא לידי ביטוי בדברים קטנים מחיי היומיום שלנו- כמו לתת יחס סבלני לדעות ותפיסות שונות משלי ולהיות נכון לתקן אם פגעתי- לדוגמא בפנייה מגדרית, וגם ללמוד מכך להבא. לכן, גם אם תאמצו המלצה קטנה מתוך המבחר הבא זה יהיה צעד משמעותי!
אז הנה 5 טיפים שיעזרו לכם ולכן מנהלי ההתנדבות ליישום גיוון והכלה בתוכנית ההתנדבות שלכם-
- הגדרת תפקיד- נסו לייצר מגוון רחב של תפקידי התנדבות שדורשים סוגים ורמות שונות של מיומנויות, כך שיכולו להתאים למגוון רחב של מתנדבים. לפעמים זה דורש עוד מחשבה קטנה- האם יש אצלי תפקיד שמתאים למתנדבים עם מגבלה פיזית או מתנדבים מבוגרים? זה יכול להיות תפקיד שאפשר לבצע בישיבה/מול מחשב/ללא מאמץ פיזי רב. אם לא- האם ניתן לבצע התאמה לתפקיד קיים כך שיתאים? מומלץ לשתף את המתנדבים הקיימים בתהליך החשיבה.
- גיוס מתנדבים: השתמשו בערוצים שונים בפרסום מודעות הגיוס, כדי להגיע לכמה שיותר אוכלוסיות. חשבו על הניסוח- האם משתמשים בשפה פשוטה? פונים לכלל המגדרים? האם המודעות נגישות גם למי שלא דובר באופן שוטף את השפה? במקרה זה מומלץ להוסיף תרגום לשפות נוספות (כמו ערבית, רוסית, אמהרית). האם הפרסום נגיש לבעלי מוגבלות פיזית? במקרה זה מומלץ להוסיף כתוביות, הקראה קולית ותמונות.
- סביבת התנדבות מכילה: שימו לב לנושא של נגישות והנגשה. אפשר ללמוד על כך עוד בקישור הבא. זה יכול להיות צעדים כמו הנגשה לכיסאות גלגלים ושירותי נכים וגם דברים ממש קטנים כמו מספריים לשמאליים (אם מדובר בתפקיד שדורש עבודת גזירה)… ובנוסף, העבירו הכשרות להעלאת המודעות בנושא לכלל המתנדבים וגם לצוות הארגון. קדמו ערכים של רב תרבותיות וסבלונות בדרכים שונות ויצירתיות. לדוגמא- מעגלי היכרות “עומק” בהם כל מתנדב מספר על חוויה תרבותית, היסטוריה משפחתית או על אתגר אישי שהוא מתמודד איתו בחיי היומיום.
- תמיכה במתנדבים: בדקו- האם המתנדבים צריכים “אקסטרה” תמיכה בנושאים מסוימים? לדוגמא- האם המתנדבים צריכים להשתמש בתחבורה ציבורית כדי להגיע להתנדבות? כדאי לוודא שבמידה וכן הם מקבלים החזר הוצאות, זה משמעותי במיוחד למתנדבים שמגיעים מרקע סוציו אקונומי נמוך יותר. האם אפשר להציע למתנדבים תמיכה שתאפשר להם לבצע את ההתנדבות? לדוגמא שירותי בייביסיטר למתנדבים עם ילדים או חונכות אישית וליווי של מתנדב נוסף במהלך ההתנדבות למתנדבים עם מגבלה כלשהי. אל תשכחו לשקף למתנדבים כמה אתם מעריכים ומוקירים את עשייתם ודאגו לבצע תהליכי משוב ולוודא שהמתנדבים מרגישים טוב. אם יש נקודות לשיפור- התייחסו אליהן ונסו לבצע שינויים בהתאם.
- כשמגישים כיבוד כלשהו במהלך הכשרות/מפגשים שונים עם המתנדבים: הקפידו לברר לפני על אלרגיות ורגישויות למזון ולספק אופציות חלופיות במידת הצורך. גם אם לא מדובר במגבלה פיזית אפשר להציע כיבוד מותאם למקפידי כשרות, צמחונים וטבעונים. בנוסף אפשר גם לשקול להציע מגוון של מאכלים שונים שמייצגים תרבויות שונות. זה יכול להיות מחווה קטנה שמעידה על כבוד לכלל המתנדבים ועל הסביבה הרב תרבותית בארגון.
כמנהלי התנדבות יש לנו תפקיד חשוב ומשמעותי כסוכני שינוי חברתי בכל הנושא של גיוון והכלה, ואם נחנך את הרמות השונות של הארגון בנוגע לחשיבות היות הארגון מגוון ונצייד אותן בידע ובכלים לטובת העניין נרגיש מהר מאוד את השינוי. בהצלחה!