רציונל התוכנית:
ההתנדבות בישראל נתפסת לעיתים קרובות כפעילות ‘מובנת מאליה’, המתרחשת באופן ספונטני. עם זאת, ידוע כי מרבית ההתנדבות מתרחשת בעיקר במסגרת ארגוני חברה אזרחית וכי מדובר בפעולה מאורגנת, מנוהלת, המצריכה תכנון והשקעת משאבים, על מנת להפיק ממנה את מירב התועלת ולוודא כי היא אפקטיבית.
הדבר נכון בשגרה ונכון שבעתיים בעת חירום, שהרצון לסייע ולהתנדב הינו נרחב במטרה לתת מענה לצרכים חדשים ורבים שעולים לאור המצב. זו גם הדרך של האוכלוסייה להתמודד באופן מיתיבי עם החירום ותחושת אי הודאות האופיינית למצב זה.
עם תחילת החירום נרתמים ארגוני החברה האזרחית, כדי לתת מענה לצרכים הרבים ולחבר את כל אותם האנשים שרוצים להתנדב.
אנו יודעים שבכדי להיטיב את הפעילות ולשמר אותה לאורך זמן יש צורך בתיאום הפעילות של ארגונים השונים ובין הצרכים השונים – לשם כך הוקם הפורום ארוגוני התנדבות לשעת חירום.
בפורום ארגוני התנדבות לשעת חירום חברים היום כ- 40 ארגונים חברתיים מוכרים ומאורגנים, אשר פועלים בתיאום ובשיתוף לאורך אירועי החירום השונים בשלוש השנים האחרונות: סגרי הקורונה, מבצע “שומר חומות”, אירוע הזפת בחופי ישראל, סיוע בטיפול בנמלטי המלחמה מאוקראינה, תיאום סיוע בנפגעי רעש האדמה בטורקיה ובימנו אנו במלחמת חרבות ברזל. פורום החירום נפגש בשגרה ומשתתף בתרגילים הצבאיים של פיקוד העורף.
חזון התוכנית:
הפורום הינו פלטפורמה למפגש בין ארגוני התנדבות ומשרדי ממשלה במטרה לתיאום פעולה בחירום במטרה להפעיל את המשאב התנדבותי ומשאבים נוספים באופן אפקטיבי.
תוכנית זו מאפשרת למידה של ארגוני החברה אזרחית להכנת לקראת אירועי החירום ובעת חירום הן כפורום והן ברמת המוכנות של כל ארגון.