רציונל התוכנית:
לתופעת הבדידות בקרב אזרחים ותיקים, סיכונים בריאותיים ממשיים. כך למשל, בידוד חברתי עשוי להגדיל באופן משמעותי את הסיכון לדמנציה, לאשפוז, למחלות לב ואף למוות. חווית הבדידות של האזרח הוותיק אף משליכה על תפיסת זהותו העצמית ומגבירה מצוקה נפשית. מחקרים שנערכו בשנים האחרונות מראים כי התנדבות ומעורבות חברתית עשויות לסייע משמעותית לצמצום תחושת הבדידות בקרב אזרחים ותיקים ולהשגת הזקנות מיטבית. הקשר בין התנדבות לצמצום בדידות נעוץ בעובדה שהתנדבות ומעורבות חברתית הן פעילויות המעודדות את הרחבתן של רשתות חברתיות, קשרים חברתיים ורגשיים, תורמות לתחושת שייכות, מעודדות אורח חיים פעיל והשתתפות בפעילות חברתית ומחזקות את תחושת התכלית, המשמעות, הערך העצמי והתועלתנות של האזרח הוותיק. כל אלה, הם מנבאים משמעותיים להזדקנות מיטבית.
על בסיס רציונל זה, נולדה תכנית מתחברים, השואפת לייצר את מגוון התשתיות, הפלטפורמות, הידע והתוכניות ברמה הרשותית, שיעודדו אזרחים ותיקים להתנדב ולהיות מעורבים חברתית ובכך, יתרמו לצמצום בדידותם. התוכנית מתבססת על התפיסה כי הרשות המקומית היא זירת הפעילות המרכזית והמתאימה ביותר לפיתוח מענים התנדבותיים של אזרחים ותיקים.
בשלב הפיילוט פועלת התכנית ב-15 רשויות מקומיות.
חזון התוכנית:
צמצום הבדידות של האזרח הוותיק, באמצעות הרחבת ופיתוח שיתופי הפעולה בין הרשות המקומית והארגונים השונים מהמגזר הציבורי, החברתי והעסקי. התכנית שואפת, לאגם משאבים ולקדם את התנדבותם של אזרחים ותיקי, ככלי ליצירת תחושת משמעות, שייכות ולצמצום בדידותם.
מטרות התוכנית:
- צמצום בדידות באמצעות התנדבות ומעורבות של הוותיקים.
- הרחבת מספר המתנדבים הוותיקים ברשות, המשתלבים בתפקידים משמעותיים.
- העלאת המודעות לחשיבות ההתנדבות כתורמת להשתייכות קהילתית, תחושת משמעות ורווחה נפשית
- שינוי עמדות כלפי אזרחים ותיקים ויכולתם להשפיע על המרחב הציבורי.