פעילות התנדבותית: אתם פראיירים אם אתם לא מתנדבים

סקרים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מצביעים על מגמה ברורה: מידת שביעות הרצון של מתנדבים ביחס לאיכות חייהם עולה על אלה שלא מתנדבים. למה זה קורה ומה התועלות הנוספות שמקבלים מתנדבים?
מאז ומתמיד שאף האדם למצות את חייו, ובמאה העשרים האחת המימוש העצמי הפך כבר לדגל של ממש. מתברר שפעילות התנדבותית טומנת בחובה קשת רחבה של ערכים, וביניהם סולידריות חברתית, הדדיות, אמון, שייכות והעצמה. מימוש ערכים אלו, באמצעות התנדבות, תורם לא רק לחברה אלא גם לאיכות החיים של הפרט.

פעילות התנדבותית: מה זה נותן לי?

הפעילות ההתנדבותית עשויה לסייע למתנדב להתגבר על תחושות בדידות וערך עצמי נמוך ולעורר תחושת שייכות ומשמעות. התנדבות יכולה ליצור הזדמנויות ללמידה ולפיתוח מיומנויות אישיות ותעסוקתיות, שאף יסייעו בעתיד בשילוב בתעסוקה. בפועל, התנדבות יכולה אף לשפר את הבריאות הפיזית והמנטלית ולהשרות חוויית סיפוק מעצם התרומה לקהילה.
מגוון התועלות שמעניקה התנדבות לפרט ולחברה הוא רב ביותר, כפי שהוכח במחקרים רבים ברחבי העולם. להלן נביא ממצאים מכמה מחקרים על אודות תועלת ההתנדבות לפרט ולחברה.

התועלת שבהתנדבות: ברמת הפרט

  • בריאות ותוחלת חיים: מחקר מצא כי מי שהתנדב בשנות ה-30, ה-40 וה-50 לחייו, נהנה בגיל מבוגר יותר מבריאות פיזית ונפשית משופרת (Pilmer, 2010). התנדבות קבועה בשנות הבגרות אף תורמת להארכת תוחלת החיים ולירידה בסיכון לתמותה (Konrath, 2011).
  • מימוש וערך עצמי: נמצא כי ההתנדבות מעניקה תחושת מימוש ומילוי תפקיד, מחזקת את תחושת המשמעות והמטרה בחיים ואת תחושת הערך העצמי (סימקין, 2010).
  • דימוי עצמי: התנדבות עשויה להביא לשיפור הדימוי העצמי, הביטחון העצמי ותחושת המסוגלות. עשיית מעשה חיובי למען אחרים מספקת תחושת הישגיות, גאווה וסיפוק עצמי (פישר, 1999; הדר, 2010).
  • שינוי תפיסת הפרט בקרב החברה: ההתנדבות יכולה לספק דרך להשמעת הקול האישי בקהילה, במיוחד לאנשים שקולם אינו נשמע בדרך כלל בקהילתם, וכך לשנות את האופן שבו הם נתפסים על ידי אחרים (Kearney, 2003).

התועלת שבהתנדבות – ברמת החברה והקהילה

  • חיבור אנשים לקהילות: ההתנדבות מספקת רשת של מערכות יחסים חברתיות שמחברות אנשים לקהילות שלהם. חיבור זה חיוני לבניית קהילות דמוקרטיות, בריאות ושמקיימות את עצמן (פאטנם, 2000). כמו כן נמצא שההתנדבות מחזקת ובונה קשרים בין המתנדבים לבין הקהילה הסובבת אותם ובדרך זו, הולכת ומתחזקת גם תחושת הקהילתיות שלהם (Snyder & Omoto, 2008).
  • אמון חברתי: סיוע לאחרים במסגרת התנדבות מסייע לבניית אמון בין אישי ואמון מוכלל ברמה החברתית. עצם האמונה של אדם שאחרים בקהילתו יפעלו לסייע לו או לאחרים במצוקה, רק בגלל רצונם הטוב, תורמת ליצירת קשרים בין אנשים ולפיתוח הון חברתי משמעותי (Stukas, Daly & Cowling 2005).
  • חוסן חברתי בימי משבר: התנדבות מהווה מקפצה לפיתוח אנושי וחברתי וכלי חשוב בעיתות משבר ואסון. ההתנדבות תורמת לקידום פלורליזם, פתיחות וקבלת השונה והאחר, היא מובילה לחוסן חברתי ולרגישות תרבותית וכן מטה את הכף להבטחת זכויות אזרחיות וזכויות חברתיות (Leigh, 2011).
  • חיבורים אנושיים מפתיעים: התנדבות מאפשרת הדגמה של לקיחת אחריות על האחר, מה שתורם לחיבור בין אנושי בדרכים חדשות ולעיתים אף לא צפויות בין אנשים שבאים מרקע שונה. המשמעות: התנדבות מספקת דרך לקדם לכידות חברתית מבלי לגרום לאנשים להיות מודעים לכך (Morrow, 2001).

סקרי הלמ”ס: מתנדבים נהנים יותר

סקרים שנערכו בשנים האחרונות במדינת ישראל על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מצאו כי מידת שביעות הרצון הכללית של מתנדבים ביחס לאיכות חייהם עולה על זו של אלה שלא מתנדבים. התחומים הבולטים שבהם יש למתנדבים יתרון ברור על פני אלה שלא מתנדבים הם תחושת מרץ, קשרים חברתיים והתמודדות עם בעיות.
הנה עיקר ממצאי הלמ”ס:
  • מתנדבים מרוצים יותר מחייהם (51% מקרב המתנדבים לעומת 32% מקרב אלו שאינם מתנדבים).
  • מתנדבים אופטימיים יותר בנוגע לעתידם ומעריכים שבשנים הקרובות יהיו חייהם טובים יותר (60% לעומת 50%)
  • מתנדבים סובלים פחות מתחושת בדידות (82% מהמתנדבים ציינו שלא חשו בדידות כלל או רק לעיתים רחוקות לעומת 75% מאלה שאינם מתנדבים)
  • מתנדבים חשים מלאי מרץ לעיתים קרובות יותר (53% לעומת 36%)
  • מתנדבים מחזיקים קשרים חברתיים רבים יותר מאלו שאינם מתנדבים (56% מהמתנדבים ציינו שהם נפגשים או משוחחים בטלפון עם חברים מדי יום או כמעט מדי יום, בהשוואה ל-40% מאלה שאינם מתנדבים)
  • מתנדבים מצליחים להתמודד עם בעיותיהם באופן טוב יותר מאלו שאינם מתנדבים (78% מהמתנדבים דיווחו שהם מצליחים תמיד או כמעט תמיד להתמודד עם בעיותיהם לעומת 62% מאלה שאינם מתנדבים)

סיכום: יש לכם את כל הסיבות להתנדב

פעילות התנדבותית היא לא רק דרך מצוינת לבניית חברה חסונה וצודקת יותר, אלא דרך להתפתח באופן אישי ואף לחיות חיים בריאים ומאושרים יותר. הסטטיסטיקות והמחקרים מוכיחים: לכו להתנדב, זה יעשה טוב לחברה ויעשה טוב לכם אישית. פראייר מי שלא מתנדב.
דילוג לתוכן