עשרת הדיברות למתנדב המתחיל

כמו בכל דבר בחיים: כשמתחילים נכון, מצליחים גם בהמשך. הינה עשרה כללים למתנדב המתחיל שיגרמו לכם להתחיל את ההתנדבות ברגל ימין ולהמשיך לצעוד בה לאורך זמן

1. לא תבחרו התנדבות שלא מתאימה לכם

ישנן אפשרויות רבות להתנדב, במגוון רחב מאוד של נושאים ותחומים ובסגנונות שונים. ניתן להתנדב בתחום הבריאות, החינוך, הזקנה, איכות הסביבה ועוד. כמו כן, ישנם קהלי יעד שונים להתנדבות: ניתן להתנדב עם ילדים, נוער, זקנים או בעלי חיים. לכן, בטרם תצאו למסע חיפוש ארגון המתנדבים שבמסגרתו תבקשו להתנדב, חשוב שתשאלו את עצמכם: למי תרצו לסייע, איזה ארגון תעדיפו – קטן או גדול? אילו תחומי עיסוק מדברים אליכם? האם יש נושאים בקהילה שלכם שאתם מזהים כבוערים? כמה זמן בדיוק יש לכם כדי להקדיש להתנדבות, ובאיזה חלק של היום?

2. התנדבו במקום שבאמת רוצה מתנדבים ושמשקיע בניהול שלהם

לא כל הארגונים נולדו שווים. יש ארגונים שבהם ההחלטה להפעיל מתנדבים היא חלק מאידיאולוגיה או אסטרטגיה של הארגון. ארגונים שכאלה מחזיקים בתפיסת עולם שרואה בהתנדבות ובמתנדבים ערך מוסף לארגון. אלה הארגונים שמשקיעים הכי הרבה במתנדבים ולשם הכי כדאי לכם להגיע. איך תדעו אם הארגון שאתם שוקלים להתנדב בו הוא כזה? אספו מידע מאתר האינטרנט של הארגון ובנוסף שאלו מכרים או אנשים מתוך הארגון שאלות: האם יש בארגון אדם שאחראי על ניהול והפעלת המתנדבים? באילו תחומים משולבים מתנדבים? באילו תפקידים משולבים מתנדבים? מהי מערכת היחסים בין המתנדבים לבין העובדים בשכר בארגון? כיצד הארגון מקצה משאבים לתוכניות ההתנדבות שלו? התשובות כבר ישקפו לכם את האידיאולוגיה של הארגון לגבי מתנדבים.

3. הגדירו את תפקידכם במדויק

ארגון מתנדבים שפועל באופן מקצועי מחזיק בהגדרות תפקידים ברורות למתנדביו, שעונות על המטרות של הארגון ומספקות למתנדבים את המידע ההכרחי לביצוע התפקיד. התפקיד אמור לספק למתנדבים הזדמנות להשתלב בארגון באופן שהוא משמעותי ושמשקף את יכולותיהם, צורכיהם והרקע שממנו הם מגיעים. בררו אם לארגון הגדרת תפקיד ועד כמה יש לכם השפעה על הגדרה זו כך שתתאים ליכולותיכם.

4. לא תיקחו על עצמכם תפקיד שאינכם יכולים לבצע

התפקיד שאותו אמורים לבצע בהתנדבות חייב להיות בר ביצוע מבחינתכם: הוא צריך להתאים למשאבי הזמן שלכם, למידת המחויבות והזמינות שלכם וליכולות המקצועיות שלכם. ככל שהמחויבות הנדרשת בתפקיד תהיה ברורה בהתחלה, כך יימנעו אי הבנות בהמשך. לכן, חשוב לקיים תיאום ציפיות ברור עם איש הקשר בארגון. כמו כן, חשוב לוודא כי התנאים שבמסגרתם תבקשו להפסיק את התנדבותכם ברורים לכם ולארגון, כך שהזכות להפסיק את הפעילות תישמר ללא כל פגיעה בכם או בארגון.

5. העדיפו ארגונים המעניקים הכשרה וליווי

חלק מהארגונים שבהם ניתן להתנדב מציעים הכשרה מקצועית ותהליכי ליווי לתפקיד הרלוונטי. ארגונים המכבדים את מקצועיות המתנדב מעניקים לו הכשרה מקצועית וליווי מתמשך לאורך זמן. לארגונים כאלה ולתפקידים מסוג זה ערך מוסף גבוה ומתמשך שכדאי לכם לשקול.

6. לא תתנדבו ללא ביטוח

מומלץ כי ארגון שמפעיל מתנדבים במסגרתו יבטיח כי המתנדבים יהיו מוגנים ובטוחים מכל נזק פיזי, כלכלי או רגשי שעלול לנבוע מההתנדבות וכי המתנדבים מבוטחים על ידי ביטוח המגן עליהם מפני נזק באמצעות הביטוח הלאומי. ודאו מול איש הקשר שלכם שאתם מבוטחים כבר מההתחלה. אין לכם מה להרגיש לא נעים, לא רק שאתם זכאים לזה – הביטוח ניתן חינם לארגוני ההתנדבות.

7. לא תיסעו ללא החזר הוצאות לשווא

במידה שיש בכך צורך, מומלץ לבדוק מראש אם הארגון שבו אתם שוקלים להתנדב מחזיר החזרי נסיעות אל וממקום ההתנדבות ואילו הוצאות נוספות, אם בכלל, מכסה הארגון, במסגרת ביצוע תפקידכם כמתנדבים.

8. כבדו את הארגונים שמכבדים אתכם

מומלץ לבדוק כי מתנדבים בארגון שבו אתם שוקלים להתנדב זוכים להכרה ולהוקרה: האם המתנדבים זוכים לפעילות חברתית משותפת? האם המתנדבים זוכים למשוב על פעילותם? האם מחולקים שי לחג או תעודות הוקרה? כיצד נפרדים ממתנדב שמסיים את פעילותו? לא תמיד המתנדבים רוצים לקבל תעודות הוקרה או להשתתף בפעילות משפחתית, אך בדיקת מדיניות הארגון בנושא זה חשובה כיוון שהיא משקפת זווית רחבה יותר של היחס למתנדב בארגון במהלך הפעילות השוטפת.

9. התחברו לארגונים מחוברים ונגישים

בטרם תבחרו היכן להתנדב, חשוב שתוודאו שהארגון עושה כל מאמץ לתקשר עם המתנדבים שלו באופן יעיל ומתחשב באופן שבו נוח לכם שיתקשרו אתכם. כיום, בעידן הטכנולוגי, למתנדבים רבים חשוב קשר מהיר באמצעות כלים טכנולוגיים: אימייל, ווטסאפ, אתר אינטרנט או ברשתות החברתיות. כמו כן, במידה שאתם מתנדבים עם צרכים מיוחדים, חשוב לבדוק אם הארגון מציע את האמצעים ההכרחיים שיאפשרו את התנדבותכם.

10. לא תהיה לכם התנדבות ללא הכרת זכויות וחובות

בשנת 2005 נוסחה אמנת ההתנדבות על ידי המועצה הלאומית להתנדבות. האמנה מגדירה את הזכויות והחובות של המתנדבים, באופן אוניברסלי. מומלץ לקרוא את האמנה ולהכיר מקרוב את הזכויות והחובות ולהיעזר במסמך זה. כך, תוכלו לבחור את הארגון המתאים ביותר, שמתחשב באופן מקסימלי הן בזכויות והן בחובות של המתנדבים במסגרתו. את אמנת ההתנדבות ניתן להוריד כאן.

דילוג לתוכן