ניהול התנדבות בעמותת א.ס.ף – ארגון סיוע לפליטים ומבקשי מקלט בישראל

לרגל יום האוכלוסייה הבינלאומי, שחל ב-11.7 ונועד להעלות את המודעות לסוגיות כלל עולמיות כמו עוני, רעב, מלחמות, רווחה וזכויות אדם, החלטנו להתמקד השנה בהתנדבות למען פליטים ומבקשי מקלט בישראל- אחת האוכלוסיות הפגיעות והמוחלשות ביותר בחברה הישראלית.

קצת רקע-

נכון להיום חיים בישראל כ-73,000 פליטים ומבקשי מקלט, מתוכם כ-60,000 נמצאים תחת “הגנה קבוצתית” שמעניקה להם הגנה מפני גירוש, אבל לא כוללת כמעט זכויות מעבר לכך. רובם הגיעו מאריתריאה (כ-24,000), אוקראינה (כ-23,000), אתיופיה (כ-8,000) וסודן (כ-7,000).

במאי 2025, פרסמו מרכז אדוה ועמותת א.ס.ף את הדוח “העניים שלא נספרים”, שבוחן את מצבם של הפליטים ומבקשי המקלט שחיים בישראל. הדוח מציג תמונת מצב קשה במיוחד של האתגרים היום-יומיים איתם מתמודדת אוכלוסייה זו- מצוקה כלכלית חריפה ועוני מתמשך, אי-ביטחון תזונתי חמור וגישה חלקית בלבד לשירותי בריאות ורווחה בסיסיים.

במציאות זו, ארגונים קהילתיים והתנדבותיים ממלאים תפקיד קריטי, ופליטים ומבקשי מקלט רבים פונים אליהם לקבלת סיוע. לכן בחרנו לפנות לרויטל ביאדגו, מנהלת ההתנדבות בעמותת א.ס.ף- ארגון סיוע לפליטים ומבקשי מקלט בישראל, כדי לשמוע ממנה על ניהול ההתנדבות בעמותה ועל מה שתומך בעשייה היום-יומית המרגשת של המתנדבים, גם בעיצומה של תקופה מורכבת של מלחמה מתמשכת.

תוכלי בבקשה להציג את עצמך ואת התפקיד שלך בארגון?

אני רויטל ביאדגו, מנהלת את תחום ההתנדבות בא.ס.ף. אני בתפקיד כבר כמעט שלוש שנים. מאז שאני זוכרת את עצמי, רציתי לעבוד עם פליטים. באתי מהעולם של צדק חברתי – זה מי שאני, ולפני הכול זה מה שחשוב לי. זה לא רק תפקיד בשבילי – זו שליחות.

תוכלי לספר על ההתנדבות בארגון?

אחד מעמודי התווך של הפעילות שלנו בא.ס.ף הוא קהילת המתנדבות והמתנדבים – אנשים מסורים, שמעניקים מזמנם, מרצם ולבם כדי ליצור שינוי אמיתי. המתנדבים בא.ס.ף מגיעים מרקעים שונים ומכל קצוות החברה – צעירים אחרי צבא, סטודנטים, אנשי ונשות קריירה, וגם גמלאים. כולם מביאים עמם רוח של אכפתיות, מחויבות ותקווה. הם לוקחים חלק משמעותי כמעט בכל תחום בפעילות שלנו: ליווי אישי ותמיכה רגשית, סיוע במיצוי זכויות, ליווי בני ובנות נוער במסגרת מועדון הנוער שלנו, סיוע בעיצוב גרפי, עריכת תכנים, תרגום, צילום ועוד. המתנדבות והמתנדבים שלנו לא רק תומכים – הם שותפים. בזכותם אנחנו יכולים להגיע לעוד פונים, להעניק תמיכה אישית יותר, ולהרחיב את תחומי הפעולה שלנו. א.ס.ף לא הייתה נראית אותו דבר בלעדיהם.

תוכלי לתאר את הפעילויות העיקריות שלך במסגרת תפקידך?

אני אחראית על כל מה שקשור למתנדבים – גיוס, מיון, הכשרה, ליווי שוטף וגם הוקרה. אני מלווה אותם לאורך כל הדרך, משתדלת להיות זמינה, לראות כל אחת ואחד, לתת מקום אמיתי. אני גם כל הזמן חושבת איך לשפר ולחזק את הקשר ביניהם לבין העמותה – בין אם דרך מפגשים, ליווי אישי, תקשורת פעילה דרך קבוצת וואטסאפ ייעודית אשר יוצרת תחושת קהילתיות וחיבור, או פרויקטים של הערכה כמו “זרקור על מתנדב/ת”. ביומיום אני בקשר מתמיד עם שאר הצוות – כדי לוודא שהמתנדבים מקבלים תפקידים שמתאימים להם ושהם משתלבים בצורה טובה.

תוכלי להתייחס בבקשה להשפעה של המלחמה על ההתנדבות בארגון?

המלחמה המתמשכת מאז ה-7 באוקטובר 2023 משפיעה על כל מי שחי במדינה- בתוך מציאות של חוסר וודאות, כאב ואובדן. היא גם החריפה משמעותית את מצבם של מבקשי המקלט בישראל- מצב שמלכתחילה היה קשה מאוד. בחודשים הראשונים שלאחר המלחמה, חווינו ירידה בהתנדבות. חלק מהמתנדבים שלנו נאלצו להפסיק – בין אם בשל מצבים אישיים, ובין אם פשוט בשל קושי נפשי להחזיק מרחב תומך עבור אחרים בתקופה כה מטלטלת. אבל לאט לאט, מתוך הכאב, החלו גם תנועות של ריפוי ושל תקווה. מתנדבים חדשים הצטרפו – דווקא מתוך תחושת שליחות עמוקה. זה בלט במיוחד בהסלמה מול איראן בחודש האחרון- גם תחת אזעקות ובתנאים מאתגרים, המתנדבים המשיכו בעשייה- הפעילו קו חם, ניהלו קבלת קהל טלפונית, ליוו פונים בשיחות ווידאו, והמשיכו בפעילות עם בני נוער – תוך שמירה על קשר אישי, רציף ותומך לאורך כל תקופת המלחמה.

ואיך מתמודדים עם הפעלת מתנדבים במצב כזה?

הפעלת מתנדבים בזמן מלחמה היא לא דבר פשוט. האתגר הוא לא רק לשמור על המשכיות של הפעילות – אלא גם לדאוג למתנדבות ולמתנדבים עצמם. רבים מהם התמודדו עם חרדה, עומס רגשי, שגרה שבורה. בתוך כל זה, היה לנו חשוב לא רק להחזיק את המערך – אלא גם לעצור ולהקשיב למה שהם צריכים. אבל אני לא עושה את זה לבד. הפעילות הזו מתקיימת בזכות רכזות ורכזי הפרויקטים שלנו, שעובדים ישירות עם המתנדבים בשטח. הם אלה שבקשר יומיומי עם המתנדבים, שומעים מהם מה עובר עליהם, נותנים מענה, עוזרים לפתור בעיות, ותומכים כשצריך לעצור רגע ולנשום. בנוסף, ידענו שצריך לתת מקום גם לרווחה הנפשית של המתנדבים – ולכן קיימנו יום עיון ייעודי בנושא.

יש סיפור או חוויה שקשורה להתנדבות בארגון שתרצי לשתף?

יש הרבה סיפורים, אבל אחד שתפס אותי במיוחד הוא על מתנדב במועדון הנוער, שהתחיל קבוצת תגבור לימודי כדי לעזור לנערים להתכונן לבגרויות. מהר מאוד זה הפך להרבה יותר משיעורים – זה הפך למרחב שמאפשר התקדמות, אמונה, תחושת מסוגלות. הקבוצה גדלה, והנערים התחילו לראות שיפור בציונים, ובעיקר – להרגיש שהם יכולים להתמודד עם אתגרים לימודיים, כמו כל אחד אחר. זה לא רק סיפור על למידה – זה סיפור על דלת שנפתחה, על הזדמנות, על מישהו שבחר להאמין בהם – והם בחרו להאמין בעצמם.

נשמע ממש מרגש. משהו נוסף שתרצי להוסיף?

אנחנו בא.ס.ף מוקירות ומעריכות כל אחד ואחת מהמתנדבים המסורים שלנו, ומזמינים עוד אנשים להצטרף ולהיות חלק מהקהילה שלנו. לפרטים נוספים על התנדבות אצלנו אפשר לפנות במייל- revital@assaf.org.il או להיכנס לאתר שלנו.

תודה רבה רויטל!

    דילוג לתוכן