לרגל יום האישה הבינלאומי 2025 #AccelerateAction

יום האישה בינלאומי, שחל ב-8 במרץ, מהווה תזכורת לכוח האוניברסלי המשותף של נשים, הפועלות בכל מקום כדי להוביל שינוי, לקדם שוויון מגדרי וליצור חברה צודקת ומכילה יותר. הרבה מאוד מהעשייה הזו היא התנדבותית, אם בהתנדבות פורמלית דרך עמותות וארגונים ואם בהתנדבות בלתי פורמלית, דרך עשייה קהילתית ויוזמות פרטיות. ההשראה שמספקת עשייה זו מכל רחבי העולם מחזקת את ההבנה כי השינוי טמון בפעולה משותפת, מעבר לגבולות של מדינות ותרבויות.

מתוך תפיסה זו, וגם מכיוון שקיימות כיום הרבה עמותות ויוזמות בכל העולם שפועלות לקידום שוויון מגדרי במגוון תחומים, החלטנו להביא כאן “הצצות” לסיפורי התנדבות ממקומות שונים בעולם, שהתפרסמו באתר  UN VOLUNTEERS לרגל יום האישה, עם דגש על ציטוטים של המתנדבות, כי האמירות שלהן מרגשות ורלוונטיות לגבי כל מקום בעולם. לצד כל אחת מהיוזמות שילבנו מידע על עמותה ישראלית שמקדמת ערכים דומים בשילוב של התנדבות. תוכלו למצוא כאן קישורים לפרטים על אפשרויות התנדבות ויצירת קשר שיכול להוות בסיס לשיתופי פעולה עתידיים.

הצצה לסיפורי התנדבות מטורקיה, אוזבקיסטן וקוסובו- כי קידום שוויון מגדרי רלוונטי בכל מקום

המאבק לשוויון מגדרי מתקיים בכל העולם בצורות רבות ומגוונות, ביניהן פעילות לשינויי חקיקה וקמפיינים ציבוריים, פרויקטים לקידום נשים ויצירת הזדמנויות לעצמאות וצמיחה אישית ועוד. הנה הצצה קטנה לדרכים בהן מתנדבות (ומתנדב) פעילות בתחום, וטעימה ממה שיש להן לומר-

  • יאגמור סוילמז, מטורקיה, מתנדבת בקידום חקיקה ושיפור הנגישות לנשים בתחומי הכלכלה והחברה. מדבריה: ההתנדבות העניקה לי את האומץ להתמודד עם אי-השוויון באופן ישיר, להשמיע את קולי ולעודד אחרים לפעול.”
  • קמילה סיידובה, מאוזבקיסטן, מובילה קמפיינים יצירתיים ברחובות ההיסטוריים של בוכרה כדי לעורר שיח ציבורי בנושא אלימות מגדרית. מדבריה: “ההתנדבות תמיד הראתה לי את כוחו של הפרט בשינוי חברתי. צמחתי לא רק כפעילה אלא גם כמאזינה. אני לא זרה לקהילה – אני חלק מהפתרון.”
  • מילוש סאביץ’, מקוסובו, מתנדב להנגשת השיח המגדרי בקרב גברים ולקידום התפיסה ששוויון מגדרי הוא אינטרס של כלל החברה. מדבריו: ההתנדבות מזכירה לי שלא תמיד שינוי חייב להיות מורכב. בעולם שבו הקריירה והקצב המהיר משתלטים על חיינו, זה מרענן לעצור ולעשות משהו משמעותי עבור אחרים.” בישראל, עמותת רוח נשית” מובילה אג’נדה דומה, ומעניקה לנשים כלים שיעזרו להן לצאת ממעגל האלימות ולהפוך לעצמאיות מבחינה כלכלית.

 

עמותת רוח נשית מסייעת לנשים נפגעות אלימות לפתוח דף חדש באמצעות ליווי אישי, הכשרות ותוכניות תעסוקה, במטרה לבסס עצמאות כלכלית ולהעניק להן ולילדיהן עתיד בטוח, תוך קידום שינוי חברתי ומערכתי למאבק באלימות נגד נשים.

התנדבות בעמותה- המתנדבות בעמותת “רוח נשית” מהוות גורם משמעותי ביצירת מרחב תומך ומעצים, שבו נשים נפגעות אלימות יכולות לצמוח, לממש את הפוטנציאל שלהן ולבנות עצמאות כלכלית. קיימות מגוון דרכים להצטרף לפעילות ההתנדבותית בעמותה ולכל מתנדבת מותאמת הכשרה מקצועית וליווי אישי. שמחנו לראות שאפשרויות ההתנדבות בולטות ומפורטות מאוד באתר שלהן, בין היתר קיימים תפקידי ליווי וחניכה, סיוע במיצוי זכויות והתנהלות כלכלית, הדרכת הכשרות, סדנאות והרצאות וגם התנדבות בבוטיק שמלות של העמותה. תוכלו להתרשם כאן מכל האפשרויות וגם להירשם להתנדבות.

הצצה לסיפור התנדבות מבנגלדש- העצמה וקידום שיוויון לנשים עם מוגבלות

נאזמה ארה בגום פופי, אישה עם עיוורון מילדות שחיה בבנגלדש, גדלה בסביבה שבה נשים עם מוגבלות כמעט ולא זכו להזדמנויות שוות בחינוך, תעסוקה והשתלבות בחברה. מתוך החוויות האישיות שלה, היא החליטה להקדיש את חייה לשינוי המציאות. כמתנדבת היא פועלת לקידום נגישות דיגיטלית לנשים עם מוגבלות ולשיפור מערכות החינוך והתעסוקה עבור נשים עם מוגבלות בכלל ונשים עם עיוורון בפרט. מדבריה: “למרות החסמים המערכתיים, אני נותרת אופטימית. יותר ויותר נשים כמוני פורצות דרך, יוצרות לעצמן נתיב ומחבקות את החיים באומץ ובהתמדה.. אוטונומיה היא אחת המתנות היקרות ביותר שאנו יכולים להעניק לעצמנו – ושווה להיאבק למענה”.

בישראל, עמותת צ’יימס ישראל פועלת באופן מעט דומה בפרויקט להעצמה ולשיפור המוגנות של נערות ונשים עם מוגבלות כדי להבטיח את שילובן בחברה בצורה שוויונית ובטוחה.

עמותת צ’יימס ישראל מספקת מענה לאנשים עם מוגבלויות שונות, מתוך תפיסה של שוויון והכלה. העמותה פיתחה תוכנית ייחודית בשם ‘מוגנות והעצמה נשית לנערות’, שמעניקה לנערות עם מוגבלות כלים לזהות ולהימנע ממצבים פוגעניים, לפתח ביטחון עצמי ומודעות לזכויותיהן ולשמור על עצמן מפני אלימות, ניצול ופגיעות.

התנדבות בעמותה- מערך המתנדבים של העמותה כולל כ-220 מתנדבים בגילאי 15-80, המהווים נדבך משמעותי בפעילות לשיפור חייהם של אנשים עם מוגבלות. גם באתר שלהם, ההסבר על התנדבות נגיש מאוד, והם מציעים אפשרויות התנדבות מאפשרות וגמישות, שיכולות להתאים לקהל מתנדבים רחב ומגוון, כגון פריסה ארצית רחבה, גמישות בתדירות ושעות ההתנדבות ומסגרות ותפקידים התנדבות מגוונים.

הצצה לסיפור התנדבות מאקוודור- קידום שוויון מגדרי בספורט 

אנאבל אורבה, פסיכולוגית קלינית מאקוודור, מצאה דרך לשלב בין שתי התשוקות שמניעות אותה- מחויבותה לשוויון מגדרי וספורט, באמצעות התנדבות. היא פיתחה פרוטוקולים לטיפול באלימות מגדרית בספורט, תוך שבירת הפרדיגמות הגבריות והנורמות ההתנהגותיות המקובלות בתחום, הגברת המודעות בקרב מוסדות הספורט ומוסדות חינוכיים ופיתוח והפצה של חומרים וכלים מקצועיים בנושא. בזכות פועלה, נשים ונערות רבות הצליחו להשתלב בצורה בטוחה ושוויונית יותר בענפי הספורט במדינתה. לדבריה “שוויון מגדרי בספורט אינו רק ניצחון לנשים ולנערות – הוא פותח בפניהן עולם של הזדמנויות והעצמה.” [את כל סיפורי ההתנדבות המלאים מהעולם, שנתנו אליהם הצצות כאן ניתן לקרוא (באנגלית) בקישור הבא].

בישראל, פועלת קהילת She Sports המובילה שינוי דומה ומקדמת שוויון מגדרי בתחום הספורט.

קהילת She Sports יוצרת עבור נשים בישראל מרחב בטוח ופתוח לעיסוק בספורט, במטרה לאפשר לכל אישה להשתלב בענף שהיא אוהבת ללא חסמים או סטריאוטיפים. הקהילה פועלת לקידום שוויון מגדרי ונוכחות נשית בספורט באמצעות תכנית לפיתוח אישי בספורט קבוצתי, הקמת קבוצות נשים בענפים שונים, חיזוק הנראות הנשית במרחב הציבורי ויצירת קהילת אונליין פעילה להנגשת מידע וליצירת חיבורים. בנוסף, הקהילה מארגנת אירועים ליצירת סביבה קהילתית תומכת ומעצימה, בה כל אישה יכולה להרגיש שייכת ולהיות חלק משינוי רחב יותר.

באתר שלהן לא תמצאו מידע ספציפי על התנדבות, אבל אנחנו בטוחות שיש מקום ליוזמות רבות ושיתופי פעולה בתחום. לפרטים נוספים ויצירת קשר לחצו כאן.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

זו כאמור רק טעימה קטנה מכל העשייה המרגשת בכל רחבי העולם ואצלנו בישראל לקידום שוויון מגדרי והתנדבות בתחום זה. יש הרבה מאוד עמותות, ארגונים ויוזמות בכל המגזרים והקהילות שפועלים כדי להוביל שינוי ולקדם שיווין של נשים בחברה. עדיין, יש לפנינו עוד דרך ארוכה. אין זה מקרי שהנושא שנבחר השנה ליום האישה הבינלאומי הוא AccelerateAction# כלומר “להאיץ את הפעולה” של השגת שיווין מגדרי ברחבי העולם. אנחנו מקוות שהמידע כאן יועיל לכל מי שמעוניינים להצטרף לעשייה ולפעול למען המטרה החשובה הזאת ולסייע “להאיץ את הפעולה”. יום האישה שמח.

    דילוג לתוכן