יום הצדק החברתי הבינלאומי

זרקור על התנדבות בעמותת איתך-מעכי- משפטניות למען צדק חברתי

 

לכבוד יום הצדק החברתי הבינלאומי, החלטנו לשים זרקור על ארגון התנדבות ייחודי, העוסק בתחום זה: עמותת איתך-מעכי. חברות הצוות בעמותת איתך-מעכי הן כולן נשים מתחום המשפט שפועלות לקידום צדק חברתי עבור הנשים המוחלשות והשקופות בחברה הישראלית- נשים אשר מופלות בשל מאפיינים חברתיים, גיאוגרפיים, לאומיים, אתניים וכלכליים.

על פעילות העמותה:

  • העמותה מעניקה סיוע, ליווי וייצוג משפטי בחינם לנשים מכל רחבי הארץ בתחומי תעסוקה רבים.
  • פועלת לקידום מדיניות ופיתוח מנהיגות (יחד עם הנשים עצמן, ממגוון קהילות- פלסטיניות, חרדיות, יוצאות אתיופיה, דוברות רוסית ועוד).
  • מובילה קבוצות אקטיביזם במגוון נושאים- שיפור מעמדן וזכויותיהן של הסייעות בגנים ובבתי הספר, מרכז לזכויות נשים בדואיות, עידוד נשים למעורבות בשיח המדיני וקידום שלום, קבוצה של צעירות אקטיביסטיות הפועלות לשינוי מדיניות בתחומים הבוערים להן, פרויקט למיגור האלימות המינית במערכת הבריאות ועוד.
  • מפתחת מודלים קהילתיים חדשניים ופרויקטים פמיניסטיים פורצי דרך, לדוגמא מודל “עיר לכולן”- תוכנית להטמעת גישה מגדרית ושיתוף נשים בתחומי השלטון העירוני תוך דגש על מנהיגות נשית בזירה העירונית ומיצוי זכויותיהן של תושבות העיר. המודל פועל בערים עכו, ראשל”צ, טייבה וחיפה.

התנדבות:

המתנדבות באיתך-מעכי פועלות במגוון דרכים: גיוס משאבים, מחקר, סיוע משפטי (עו”ד/סטודנטית למשפטים), עזרה אדמיניסטרטיבית, עיצוב גרפי, קידום מדיניות/לובי, תקשורת/דיגיטל, תרגום ועוד.

במסגרת כתיבת הזרקור שוחחנו עם אהובה, שמתנדבת מזה כשנתיים וחצי בעמותה. היא חשבת שכר במקצועה (כיום פנסיונרית) ותפקידה הוא לתת מענה ראשוני לפניות של נשים דרך הקו החם, אתר האינטרנט ודף הפייסבוק של העמותה. במסגרת זו מעניקה העמותה סיוע, ליווי וייצוג משפטי לכ-1000 נשים בשנה! יחד עם אהובה מתנדבות גם שתי סטודנטיות מהמחלקה המשפטית באונ’ ת”א.

אהובה מגדירה את תפקידה כסוג של “מתווכת”- היא חוזרת למי שפונה לעמותה באחד הערוצים ומבקשת שתספר לה בהרחבה על סיבת הפנייה והמקרה. אהובה מקשיבה, כותבת בפירוט ומעבירה לאחר מכן להמשך טיפול- אם אלו מקרים שעורכות הדין של הארגון מטפלות בהן (כמו דיני עבודה) היא מעבירה את המקרה אליהן. אם מדובר במקרה שהוא לא בתחום הטיפול של נשות העמותה היא מפנה את האישה לארגון או עמותה שכן יוכלו לסייע (כמו עמותות לסיוע במצבים של אלימות, חובות או מעמד).

אהובה מבצעת את תפקידה במסירות רבה, על בסיס יומיומי, כדי לספק לפונות מענה בזמן המהיר ביותר (יש ימים בהם מגיעות 2-3 פניות). היא מסבירה שנשים רבות שפונות לבקש סיוע כלשהו פונות בדרך כלל לכמה עמותות במקביל, ולפעמים הן לא מאמינות בכלל שיקבלו כל מענה. השיחה מאהובה, שמגיעה זמן קצר אחרי הפניה מחזירה לחלקן את האמון שמשהו ישתנה לטובה. זאת לצד היחס המתחשב, ההכלה וההבנה שגורמים לנשים הפונות כמו גם לצוות העמותה להעריך ולהוקיר מאוד את עבודתה החשובה של אהובה.

התפקיד מעמיד את אהובה לא פעם עם התמודדויות לא פשוטות. היא נחשפת לסיפורים קשים ומשתדלת תמיד לתת את המענה המדויק, להסביר במה העמותה יכולה לסייע ובמה לא, ולא לתת לנשים הפונות תקוות שווא שיכולות להוביל לתסכול מאוד גדול. הרבה פעמים היא נתקלת בקושי להפנות לארגון שייתן את המענה המדויק שהאישה צריכה, ולא תמיד היא יכולה לוודא שהאישה אכן מקבלת מענה והפנייה שלה לא נופלת בין השורות. אך היא עושה תמיד כמיטב יכולתה וכאשר היא נחשפת לפנייה של אישה במצב קשה של מצוקה היא דואגת באופן אישי שאותה אישה תקבל מענה מידי.

אהובה מספרת שההתנדבות גם הובילה אותה למפגש חדש ומשמעותי עבורה- עבודה משותפת עם נשים ערביות, אוכלוסייה שלפני כן לא יצא לה להכיר מקרוב. “זה מאוד מחמם את הלב”, לדבריה, “לפגוש פתאום אוכלוסייה אחרת, זה מוסיף לתחושה שאת בחברה טובה ועושה דברים חשובים”.

ואהובה ושאר נשות העמותה באמת עושות דברים חשובים ומרגשים מאוד, שתורמים לקידום הצדק החברתי בישראל.

לפרטים נוספים על העמותה: www.itach.org.il

דילוג לתוכן